Kasvissämpylät

Taikina:
2 dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
½ pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 tl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoa
1 peruna
1 porkkana
pala lanttua
2 tl suolaa
3 dl sämpyläjauhoa
25 g huoneenlämpöistä margariinia

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna siihen tuorehiiva. Sekoita. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää sokeri sekä vehnäjauhot. Lisää joukkoon raastetut juurekset ja peruna. Peitä astia liinalla ja anna taikinan nousta noin 10 minuuttia.

Lisää suola ja sämpyläjauhot vähitellen ja alusta taikinaa. Lisää lopuksi margariini ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Nostata taikinaa noin 10 minuuttia.

Leivo taikinasta rinkelinmallisia sämpylöitä ja anna niiden nousta lämpimässä paikassa liinalla peitettyinä. Tarkista, että sämpylät ovat riittävän kimmoisia ennen kuin panet ne uuniin. Kostuta sämpylöiden pinta vedellä sumuttamalla. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 250 asteessa 10 minuuttia.

Resepti: Pyhännän yläaste, 1994