Pullataikina

5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
2 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita
mausta halutessasi 1 rkl kardemummalla

Voiteluun kananmunaa

Koristeluun mantelilastuja tai -rouhetta, raesokeria

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta sekä muna ja mausteet. Sekoita maitoon 7 dl jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta.

Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Paloittele tangot 12 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Pikkupullia varten jaa taikina 40 osaan. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.

Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria, mantelilastuja tai mantelirouhetta.

• Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Paista pikkupullia 225 asteessa 8-12 minuuttia.

• Tarkista pullien kypsyys. Kiepauta pulla nurin ja tarkista, että pohja on kauniisti värittynyt ja kypsä. Pulla tuntuu kevyeltä ja pullan pohjaa kopauttaessa siitä lähtee kumea ääni. Jäähdytä pullat ritilällä leivinliinalla peitettyinä.