Kaamossämpylät

Taikina:
5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
11-12 dl sämpyläjauhoja
1 dl ruokaöljyä
2 dl neljänviljanhiutaleita

Voiteluun kananmunaa
Päälle neljänviljanhiutaleita

Valmistus:
Sekoita puuhaarukalla tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää suola, sokeri ja hiutaleet. Alusta jauhot käsin joukkoon. Lisää lopuksi öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Nostata taikinaa leivinliinan alla lämpimässä 20 minuuttia.

Jaa noussut taikina kahteen osaan, kauli taikinapaloista noin 2 cm paksuinen levy. Painele muotilla ympyröitä. Nosta sämpylät pellille ja nostata niitä noin 20 minuuttia.

Voitele nousseet sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle hiutaleita. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Pattasten koulu, Pattijoki