Poronsarvet

Taikina:
5 dl maitoa
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
ripaus sokeria
5 dl vehnäjauhoa
2 tl suolaa
1 rkl unikonsiemeniä
2-3 tl muskottikukkaa
350 g keitettyä perunaa (7 pienehköä)
3 ½ dl sämpyläjauhoja, 4-5 dl vehnäjauhoa, 100 g margariinia

Täyte:
350 g poronkäristyslihaa
margariinia
170 g pekonia
1 tl maustepippuria
1 tl suolaa
1 dl vettä

Voiteluun kananmunan keltuaista

Päälle unikonsiemeniä

Valmistus:
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Ripauta joukkoon hiukan sokeria ja vatkaa sekaan 5 dl jauhoja. Peitä taikina ja anna sen kohota täytteen valmistamisen ajan.

Valmista täyte. Ruskista poronliha rasvanokareessa kuumalla pannulla. Kääntele lihaa paistamisen aikana ja kaada ruskistuneet lihapalat teräskattilaan. Pienennä levyn tehoa ja leikkele pekoni saksilla suikaleiksi suoraan pannulle. Ruskista pekoni rapeaksi ja kaada kattilaan. Leikkaa lihat saksilla pieneksi silpuksi ja lisää kattilaan vesi sekä mausteet. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Jäähdytä täyte.

Kuori ja raasta perunat. Lisää raaste ja mausteet taikinaan. Lisää taikinaan loput jauhoista ja vaivaa. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä taikina ja nostata sitä noin 10 minuuttia.

Jaa noussut taikina kolmeen osaan ja kauli jokaisesta osasta pyöreä levy. Jaa jokainen levy taikinapyörällä kuuteen yhtä suureen kolmiomaiseen palaan. Nosta palojen kaareviin päihin ruokalusikallinen täytettä ja rullaa palat sarviksi. Nosta sarvet leivinpaperilla peitetylle pellille ja anna nousta. Voitele sarvet kananmunalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. Paista sarvia 225 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia,jotta sarvet saavat kauniin värin.

Resepti: Hakkarin yläaste, Lempäälä 1994 3. palkinto