Pizzapatonki

Taikina:
2 ½ dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 tl yrttisuolaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl sokeria
6 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
½ dl sulatettua margariinia

Täyte:
1 rkl margariinia
1 sipuli
200 g sieniä
1-2 valkosipulin kynttä
2 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
150 g kinkkua
noin 1,5 dl juustoraastetta

Valmistus:
Valmista täyte. Kuumenna rasva kattilassa, lisää sipulisilppu ja silputut sienet. Lisää valkosipuli ja mausteet. Hauduta täytettä noin 5 minuuttia. Sekoita täytteeseen kuutioitu kinkku ja juustoraaste. Tarkasta täytteen maku. Jos pidät tulisesta mausta, lisää mausteita. Jäähdytä täyte.

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää yrttisuola, puristettu valkosipuli ja sokeri. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja lisää lopuksi rasva. Peitä taikina leivinliinalla tai muovilla ja nostata taikinaa lämpimässä 15 minuuttia.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osaset suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Levitä levylle jäähtynyttä täytettä ja kääri levy rullalle kääretortun tapaan, nipistele saumakohta umpeen. Nosta rulla leivinpaperin päälle pellille saumapuoli alaspäin. Nostata rullaa. Voitele patonki vedellä ja tee varovasti pintaan viiltoja. Paista patonki uunin keskiosassa 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Resepti: Vuorikadun yläaste, Vaasa 1994