Juhlava viljalimppu

5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/4 dl pellavansiemeniä
2 rkl hunajaa
3 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl kaurajauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
noin 1 dl sulatettua ja jäähdytettyä margariinia

Voiteluun 1 kananmuna
Päälle pellavansiemeniä

Valmistus:
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää suola, siemenet ja hunaja. Lisää hiutaleet ja jauhot. Sekoita. Lisää lopuksi margariini ja vaivaa taikina sileäksi. Peitä taikina liinalla ja nostata se kaksinkertaiseksi.

Ota sivuun pieni pala taikinaa koristelua varten. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää leipää. Kauli koristetaikinapala levyksi ja tee siitä kahdeksan sydäntä sekä kahdeksan liuskaa. Kostuta sydämet ja liuskat ja laita neljä kumpaankin leipään, liuskat ristiin ja sydämet niiden väliin. Leikkaa liuskat sahalaitaisiksi saksilla. Nostata leivät kaksinkertaisiksi.

Voitele leivät kananmunalla. Ripottele halutessasi leiville pellavansiemeniä ja paista leipiä uunin alaosassa 200 asteessa 20-30 minuuttia.

Kaurajauhojen sijasta voit käyttää hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja tai kauraleseitä ja hiivaleipäjauhoja.

Resepti: Kiteen yläaste 1994