Lahden Maltainen

Huom! Tee mallasvesi edellisenä päivänä.

5 dl mallasvettä
25 g tuorehiivaa
½ dl mallasmäskiä
2 tl suolaa
½ dl siirappia
8 dl vehnäjauhoja tai
hiivaleipävehnäjauhoja
3 ½ dl grahamjauhoja
3 ½ dl ohrajauhoja
1 ½ dl öljyä
1 tl kardemummaa

Lisäksi 2 dl kotikaljamallasta

Valmistus:
Sekoita kotikaljamallas ja 7 dl vettä ja seisota seosta yön yli.

Lämmitä mallasvesi 37-asteiseksi ja liuota tuorehiiva siihen. Lisää mallasmäski, suola ja siirappi. Lisää jauhot ja alusta taikina käsin tai yleiskoneella. Lisää lopuksi öljy ja kardemumma. Nostata taikinaa leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan, mutta erota pala taikinaa koristeita varten. Tee kaksi pyöreää leipää. Nostata leipiä liinalla peitettynä.

Tee leipien koristeet. Kaulitse taikinapala ja leikkaa veitsellä tai taikinapöyrällä tuoppi, kahva ja kaksi ohutta suikaletta. Radiomastoja varten ohuita taikinasuikaleita.

Voitele nousseet leivät siirappivesiseoksella tai kananmunalla. Aseta koristeet leipien päälle. Koristele leseillä, alkioilla tai ohrajauhoilla. Pistele leivät.

Paista leipiä 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.