Hiivaleipä

5 dl vettä tai maitoa
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
noin 9 dl hiivaleipäjauhoja

Valmistus:
Ota ainekset huoneenlämpöön riittävän ajoissa. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää neste ja sekoita, kunnes tuorehiiva on liuennut.

Vatkaa taikinaan mukaan suola ja ruisjauhot. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan käsin. Jätä taikina pehmeäksi, jolloin lopputuloskin on pehmeä. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan nousta peitettynä lämpimässä ja vedottomassa paikassa kymmenisen minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat pyöreiksi limpuiksi. Taputtele leivät litteiksi ja nosta ne pellille nousemaan. Pistele leivät haarukalla ja paista niitä uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarkista leivän kypsyys. Kopauta leivänpohjaan rystysillä. Jos leivästä lähtee kumea ääni, pohja on värittynyt ja leipä tuntuu kevyeltä, se on riittävästi paistunut. Jäähdytä leipä ritilällä liinalla peitettynä.