Pullakukka

Näyttävä pulla tarjoiltavaksi tai tuliaisiksi

1,5 dl maitoa tai vettä
½ pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
1 tl suolaa
½ dl sokeria
5-6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50-70 g margariinia tai voita
mausta halutessasi ½ rkl kardemummalla

Voiteluun kananmunaa

Koristeluun raesokeria tai strösseliä

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta sekä muna ja mausteet. Sekoita maitoon 2 dl jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta.

Lisää loput jauhoista ja alusta vähitellen taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi lisää taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina 8 osaan, josta 1 vähän isompi. Aseta pyöreät pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille siten, että ne nousseena muodostavat pyöreän kukan. “Lehtipullien” väli noin 1 cm toisistaan.

Peitä leivinliinalla. Nostata pullakukkaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Voitele pullakukka kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai strösseliä.

Paista pullakukka uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia.