Pullakäärme

2 ½ dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ rkl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia.

Täytteeksi puolukkahilloa

Koristeluun pala piparkakkutaikinaa

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää kardemumma, sokeri ja suola sekä 3 ½ dl vehnäjauhoja. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista ja pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Kauli pullataikina pitkäksi ja kapeaksi suorakulmioksi. Levitä taikinalevylle puolukkahilloa. Kääri taikinalevy pitkältä sivulta rullalle. Aseta pullakäärö pellille s-muotoon. Nostata kaksinkertaiseksi.

Kauli piparkakkutaikinasta levy ja leikkaa pullakäärmeen silmät, kieli ja raidat.

Voitele noussut pullakäärme kananmunalla ja lisää piparkakkutaikinakoristeet.

Paista pullaa uunin alaosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Paltamo ja Kivesjärvi