Mustikkapiirakka

Taikina:
2 dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
1 tl suolaa
1dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
mausta halutessasi 2 tl kardemummalla

Voiteluun kananmunaa

Täyte:
5 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
sokeria maun mukaan

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta sekä muna ja mausteet. Sekoita maitoon 3 dl jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista sekä pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Kauli nousseesta pullataikinasta levy, joka peittää piirakkavuoan pohjan ja reunat. Taikinaa on helpompi kaulia jos sitä välillä nostaa ylös pöydältä ravistaa kevyesti. Laita taikinalevy vuokaan siten että reunatkin peittyvät. Levitä mustikat takinalevyn päälle. Sekoita sokeri ja perunajauho ja kaada seos mustikoiden päälle. Nostata torttua vielä 10 minuuttia. Voitele tortun reunat kananmunalla.

Paista mustikkapiirasta uunin keskiosassa 175 asteessa 25-30 minuuttia.