Muottipulla

5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
2 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita
mausta halutessasi 1 rkl kardemummalla

Voiteluun kananmunaa
Koristeluun rusinoita, raesokeria ja kirsikoita.

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää muna, mausteet ja 7 dl jauhoja. Vatkaa seosta.

Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Nostata taikinaa ainakin 20 minuuttia.

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalaa jauhotetulla pöydällä noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Ota taikinalevystä piparimuotilla pullia. Koristele pullat rusinoilla ja kirsikanpalasilla. Nostata pullia uunipellillä leivinliinalla peitettynä. Voitele pullat kananmunalla. Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 8-10 minuuttia.