Omenadyyni

Taikina:
2 dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa
5-6 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia
ripaus sahramia
2 rkl mantelirouhetta
kourallinen rusinoita

Täyte:
8 pientä omenaa tai
valmista 200 g omenasosetta
säilykekirsikoita

Voiteluun kananmunaa

Koristeluun säilykekirsikoita, sokerivesikuorrutus

Valmistus:
Sekoita kädenlämpöiseen maitoon tuorehiiva, mausteet ja vatkattu kananmuna. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää 3 dl vehnäjauhoja ja vatkaa seosta vatkaimella. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin. Lisää lopuksi pehmeä margariini. Nostata taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.

Keitä odottaessa omenapuolikkaat sokeriliemessä ja soseuta omenat.

Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli pohjalevy ja nosta vuokaan. Levitä omenasose pohjalle. Kauli kansi ja nosta se pohjan päälle. Koristele kirsikoilla. Nostata leivonnainen. Voitele kananmunalla. Paista omenadyyniä uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtynyt omenadyyni sokerivesikuorrutuksella.