Munkkirinkilät

2 ½ dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 kardemummaa
1 kananmuna
7-8 dl vehnäjauhoja
50 g margariinia

Kypsentämiseen öljyä tai kookosrasvaa. Katso paisto-ohjeet.

Pinnalle sokeria

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen maitoon. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää kardemumma, sokeri, suola, kananmuna sekä 4 dl vehnäjauhoja. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista ja pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikina ja nostata se lämpimässä paikassa kooltaan noin kaksinkertaiseksi.

Jaa noussut taikina 20 osaan. Pyöritä palat pyöreiksi pulliksi ja asettele ne pellille. Nostata palat kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

Muotoile nostatetut taikinapalat rinkeleiksi vasta juuri ennnen paistoa. Esimerkiksi: kastele sormet jauhossa ja tee nousseisiin pulliin etusormien avulla keskelle reikä. Venyttele reikää suuremmaksi pyörittämällä sormia pullan reiässä.

Kuumenna paistorasva hitaasti. Padassa on sopiva määrä rasvaa, kun munkit mahtuvat vapaasti uimaan eli noin 4-5 cm kattilan pohjasta. Kypsennä rinkilöitä padassa kuumassa rasvassa (+180°C) molemmin puolin noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Paista vain muutama munkkirinkilä kerrallaan. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle. Kieritä munkkirinkilä sokerissa.

Rasvan oikean lämpötilan voit tarkistaa pienellä taikinapalalla. Lämpötila on sopiva, kun taikinapala alkaa heti poreilla kiehuvassa rasvassa ja ruskistuu.

Uppopaistajan muistilista:
Ole varovainen. Rasva voi ylikuumentua ja leimahtaa liekkeihin, joten
– älä käytä liesituuletinta kun paistat öljyssä, koska tuli voi levitä hormistoon
– varaa kansi kattilan viereen, jos öljy syttyy palamaan voit tukahduttaa liekit laittamalla kannen kattilan päälle
– palavaa öljyä ei saa sammuttaa vedellä, vesi saa öljyn roiskumaan eivätkä liekit sammu. Sammuta öljy kannella.
– säätele öljyn lämpötilaa paistamisen aikana
– laita kattilaan sopiva määrä rasvaa, älä yliannostele
– jäähdytä öljy hyvin
– älä kaada öljyä viemäriin, sillä viemärit tukkeutuvat