Taikina:
2 dl maitoa tai vettä
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
1 tl suolaa
1 dl sokeria
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita
mausta halutessasi 2 tl kardemummalla
Voiteluun kananmunaa
Täyte:
5-6 dl marjaa (mustikoita, vadelmia, herukoita tai niiden sekoitus)
2-3 rkl perunajauhoja
sokeria maun mukaan
Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.
Murenna tuorehiiva taikinakulhoon. Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, muna sekä mausteet. Sekoita maitoon 3 dl jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista sekä pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.
Kauli nousseesta pullataikinasta levy, joka peittää piirakkavuoan pohjan ja reunat. Taikinaa on helpompi kaulia, jos sitä nostaa välillä ylös pöydältä ja ravistaa kevyesti. Laita taikinalevy vuokaan niin, että reunatkin peittyvät. Levitä mustikat takinalevyn päälle. Sekoita sokeri ja perunajauho ja kaada seos marjojen päälle. Nostata torttua vielä 10 minuuttia. Voitele tortun reunat kananmunalla.
Paista mustikkapiirasta uunin keskiosassa 175 asteessa 25-30 minuuttia.