Marjaruutupiirakka

Taikina:
2 dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
3/4 tl sokeria
1 tl kardemummaa
3 rkl kaakaota
5-6 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Täyte:
mansikkahilloa tai -survosta
mustikkahilloa tai -survosta
(Lisää noin 1 rkl perunajauhoja jos käytät pakastemarjoja)

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Sekoita joukkoon kananmuna, mausteet ja puolet jauhoista puuhaarukalla voimakkaasti vatkaten. Jaa taikina kahteen kulhoon, toiseen 2/3 taikinasta, toiseen loput. Lisää pienempään osaan taikinaa kaakao. Lisää kumpaankin taikinaan jauhoja ja alusta taikinoita käsin voimakkaasti. Lisää lopuksi isoon kulhoon 50 g ja pieneen kulhoon 25 g huoneenlämpöistä margariinia ja alusta, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Nostata taikinoita noin 30 minuuttia.

Jaa vaalea taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta vaaleaa taikinaa noin 0,5 cm paksuinen levy. Ota toisesta osasta 1/3 pala ja tee siitä kaksi pötköä “ruudutusta” varten. Tee molemmista taikinoista noin 1,5 cm paksuisia pötköjä ja kierrä niitä toistensa ympärille. Laita levy piirakkavuokan pohjalle ja reunoille. Asettele kierretyt pötköt vuoan reunoille. Aseta kapeat pötköt ristiin taikinalevyn päälle. Täytä vastakkaiset ruudut mansikka- tai mustikkahilloilla tai -survoksilla. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Resepti: Puolalanmäen koulu, Turku 1994