Vita D hiivalle Novel Food status

Leipä ja leipomotuotteet ovat EU:n alueella pian päivittäinen D-vitamiinin lähde ja auttavat vähentämään D-vitamiinin puutetta

 

22.1.2014- Lallemand-konserniin kuuluvan Suomen Hiivan mukaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut myönteisen lausunnon runsaasti D2-vitamiinia sisältävän leivinhiivan (Saccharomyces cerevisiae) käytöstä leivässä, sämpylöissä, konditoriatuotteissa ja elintarvikelisissä. Näin leipä ja muut hiivalla nostatetut leipomotuotteet voivat muodostaa päivittäisen D-vitamiinin lähteen silloin, kun ne leivotaan Lallemandin leivinhiivalla, joka on maailman ensimmäinen D-vitamiinia sisältävä leivinhiiva.

 

Christel Lamberg –Allardt, Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori ja uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten laadintaan osallistuneen, D-vitamiinin ominaisuuksia systemaattisesti selvittäneen työryhmän puheenjohtaja, toteaa seuraavasti: ”Pohjoismaiden leveysasteilla D-vitamiinia syntyy ihossa talvisin tuskin lainkaan, ja puutostilojen välttämiseksi on D-vitamiinia siis saatava myös ravinnosta. Jotta väestön D-vitamiinin saanti pysyisi riittävällä tasolla ja talvinen D-vitamiinitason lasku vältettäisiin, tuoreissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa on nostettu D-vitamiinin saantisuositusta 2–74-vuotiaiden ikäryhmässä 7,5 mikrogrammasta 10 mikrogrammaan päivässä ja vähintään 75-vuotiaiden ryhmässä 20 mikrogrammaan päivässä. Väestötasolla tämä määrä voidaan saavuttaa vain, jos ruokavalioon lisätään uusia D-vitamiinin lähteitä. Leipä on yksi mahdollisuus, jonka avulla D-vitamiinin saantia voidaan lisätä ja sen puutetta torjua.”

 

Lallemand Inc:in toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jean Chagnon toteaa: “Koska monet eurooppalaiset eivät saa riittävästi D-vitamiinia ja sen lähteitä on lisättävä ruokavalioon, EFSAn myönteinen lausunto avaa leipomoalalle loistavan tilaisuuden osallistua ongelman ratkaisuun. Lallemandin leivinhiivat ovat luontainen, kasviperäinen D-vitamiinin lähde. Niiden avulla leipomot voivat helposti ja tehokkaasti lisätä tuotteidensa ja erityisesti leivän D-vitamiinipitoisuutta. Näin tämän tärkeän luontaisen ravinteen saanti voi parantua ja jokapäiväisestä leivästä voi tulla eurooppalaisille D-vitamiinin ’jokapäiväinen lähde’.”

 

Lallemandin runsaasti D-vitamiinia sisältävät leivinhiivat tulevat suunnitelmien mukaan Euroopan markkinoille vuoden 2014 toisen neljänneksen lopulla.

 

Tutkimukseen “Lallemand VitaD baker’s yeast is as bioavailable as a vitamin D supplement”

(Lallemandin VitaD-leivinhiivan biosaatavuus on yhtä hyvä kuin D-vitamiinilisien), voi tutustua osoitteessa http://vitamind.lallemand.com/study-shows-bread-made-with-lallemand-vitad-bakers-yeast-is-as-bioavailable-as-a-vitamin-d-supplement/.

EFSAn julkaisun osoite on http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3520.htm

Suomen Hiiva, Kari Sillfors, +358 10 841 5000  ksillfors@lallemand.com

Lallemand Inc. Cilla Ingman, +1-514- 522 2133; cingman@lallemand.com

Lallemand Inc. on kanadalainen yksityinen osakeyhtiö, joka on erikoistunut hiivaa ja bakteereita koskevaan tutkimukseen ja kehitykseen sekä niiden tuotantoon, markkinointiin ja jakeluun. Lallemandilla on yli 2.500 työntekijää yli 30 maassa kaikissa maanosissa. Suomen Hiiva on Lallemandin liiketoimintayksikkö, joka toimittaa hiivoja ja leivontaratkaisuja leipomoyrityksille ja kuluttajille ja on alallaan Suomen johtava yritys. Suomen Hiivan toiminnan aloittamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 125 vuotta. Lisätietoa löytyy osoitteista  www.suomehiiva.fi www.lallemand.com ja vitamind.lallemand.com.