Sämpylät

5 dl vettä tai maitoa
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
2 tl suolaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
5 dl grahamjauhoja
6-8 dl vehnäjauhoja
1/2 – 3/4 dl sulatettua margariinia tai öljyä

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Murenna tuorehiiva nesteeseen ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää mukaan sokeri, suola ja grahamjauhot.

Alusta vehnäjauhot ja rasva taikinaan käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna taikinan nousta ainakin 15 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi ja notkeaksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja leivo palaset tangoiksi.

Leikkaa palaset paksuhkoiksi viipaleiksi. Kasta viipaleiden leikkauspinta grahamjauhoihin ja nosta viipaleet pellille.

Nostata sämpylät lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä noin 20 minuutin ajan. Sumuta sämpylät vedellä.

Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.