Viinimarjayllätys taikinakuoressa

1. vaihe:
2 dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

2. vaihe:
1 muna
½ tl suolaa
3/4 dl sokeria
1 tl kardemummaa
3-4 dl vehnäjauhoja
75 g sulaa margariinia

Täyte:
2 dl viinimarjoja
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä
1 dl kermaa

Voiteluun kananmunaa

Koristeluun tomusokeria, sitruunamelissan lehtiä

Valmistus:

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita joukkoon 1 tl sokeria ja 2 dl jauhoja. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Anna taikinan kohota 10 minuuttia lämpimässä paikassa. Lisää loput aineet ja alusta taikina niin kovaksi, että sen pystyy kaulimaan. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan. Tee yhdestä osasta pyöreä, noin 28 cm leveä piirakanpohja ja toisesta osasta samankokoinen, mutta ohuempi kansi. Pyöritä kolmannesta osasta tankoja ja tee tangoista nauhoja, jotka pyöritetään pohjan ympärille niin, että pohjaan tulee reunat. Jos taikinaa jää, koristele kansi taikinalla. Nostata kansi ja pohja. Voitele ne kananmunalla ja paista 225 asteessa.

Laita viinimarjat paistetun pohjan päälle. Keitä vedestä ja hyytelösokerista liemi ja kaada marjojen päälle. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja levitä se marjojen päälle. Leikkaa kansi kymmeneen osaan ja nosta osat piirakan päälle. Koristele piirakka lopuksi tomusokerilla ja sitruunamelissan lehdillä.