Bostonkakku

Taikina:
5 dl rasvatonta maitoa
1 pala tuorehiivaa
200 g voita tai margariinia
1 kananmuna
50 g rahkaa
1,5 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
16 dl vehnäjauhoa

Täyte 1:
300 g mantelimassaa
150 g voita
75 g sokeria
15 g kanelia

Täyte 2:
200 g vaniljakreemijauhetta
4 dl maitoa

Voiteluun 2 kanamunaa, 100 g raesokeria, 20 g mantelilastuja

Kuorrutteeseen 300 g tomusokeria, vettä

Valmistus:
Valmista pullataikina. Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Lisää kardemumma, sokeri, suola ja 8 dl vehnäjauhoa. Vatkaa seosta. Lisää kananmuna ja rahka. Lisää loput vehnäjauhoista ja alusta taikina hyvin. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Valmista mantelimassatäytteet sekoittamalla ainekset keskenään hyvin. Valmista vaniljakreemi pakkauksen ohjeen mukaan.

Jaa noussut taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat levyksi ja levitä päälle mantelimassatäyte ja sitten vaniljakreemitäyte. Kierrä levy rullalle ja leikkaa 4 cm paloja, joita asetetaan kakkuvuokaan leikkauspinta ylöspäin. Nostata bostonkakkuja noin 30 minuuttia.

Voitele bostonkakut kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista bostonkakut uunin alaosassa 175 -185 asteessa noin 35 minuuttia. Laita kuorrutus leivinpaperista tehtyyn tötteröön, leikkaa pää auki ja koristele jäähtyneet bostonkakut.

2. Palkinto, Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Nykarleby högstadie