Kaurasämpylät

5 dl vettä
1 pala tuorehiivaa
2 dl kaurahiutaleita
2 tl sokeria tai
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
75 g margariinia
noin 9 dl vehnäjauhoa, hiivaleipävehnäjauhoa tai sämpyläjauhoa.

Koristeluun kaurahiutaleita

Valmistus:
Sekoita kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen tuorehiiva sekä kaurahiutaleet. Anna kaurahiutaleiden turvota noin 5 minuuttia. Lisää suola, sokeri ja jauhot vähitellen taikinaan. Lisää margariini vaivaamisen lopussa.

Nostata taikinaa lämpimässä paikassa pyyhkeellä peitettynä noin 15 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Paloittele tangot 8-10 osaan pyörittele ne sämpylöiksi.

Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla. Nostata sämpylöitä lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat kooltaan lähes kaksinkertaisia, noin 30 minuuttia. Sumuta sämpylät vedellä ja ripottele kaurahiutaleita koristeeksi ennen paistoa.

Paista sämpylät uunin keskiosassa 220 asteessa 15-20 minuuttia.