125 g margariinia
2 ½ dl vettä
½ palaa tuorehiivaa
½ rkl suolaa
2 rkl sokeria
runsas 1 dl raejuustoa
reilu 5 dl vehnäjauhoa
2 dl grahamjauhoa tai sämpyläjauhoa
½-1 dl pellavansiemeniä
Voiteluun vettä
Päälle karkeaa suolaa
Tarjoiluun dippikastiketta
Valmistus:
Sulata margariini ja anna sen jäähtyä haaleaksi. Sekoita kädenlämpöiseen veteen tuorehiiva, suola, sokeri ja raejuusto. Sekoita jauhot ja pellavansiemenet taikinaan muutamassa erässä. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja alusta taikinaa, kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa.
Nostata taikinaa lämpimässä paikassa leivinliinan alla puolisen tuntia. Nostatus on melkoisen hidasta, koska taikina on kiinteä.
Nosta noussut taikina leivinpöydälle, jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele ne ohueksi tangoiksi. Leikkaa tanko noin 25 puikoksi ja laita puikot leivinpaperilla peitetylle pellille. Nostata suolatikut uudestaan ja voitele vedellä. Lisää ripaus suolaa jokaisen puikon päälle. Paista suolatikkuja uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia niin, että ne ovat ruskehtavia ja rapeita. Tarjoile dippikastikkeen kanssa.
Resepti: Tukkilan yläaste, Kokemäki 1994