Fisuset

Taikina:
1 1/4 dl vettä
1 1/4 dl rasvatonta neo-piimää
1 tl suolaa
½ palaa tuorehiivaa
4-4 ½ dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 ½ dl ruissihtijauhoja tai ruisjauhoja
50 g rasvaa

Täyte:
700 g ruodotonta kalaa
(esim. lohta, muikkua, silakkaa, ahventa)
2 tl suolaa
purjoa tai sipulia
sitruunamehua
tilliä
valkopippuria tai sitruunapippuria

Valmistus:
Lämmitä vesi ja neo-piimä kädenlämpöiseksi. Liuota tuorehiiva nesteeseen. Mittaa suola ja puolet jauhoista. Sekoita kunnolla. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa käsin. Lisää lopuksi rasva. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa reunoista ja käsistä. Nostata taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

Sekoita täyteainekset keskenään.

Kauli noussut taikina melko ohueksi levyksi. Painele pyöreällä torttumuotilla ympyröitä. Muotoile käsin ympyrät kalan muotoon. Kostuta fisun reunat vedellä. Jaa täyte tasaisesti joka toiselle fisulle. Laita täyttämättömät puolikkaat täytettyjen päälle ja painele reunat kiinni.

Leikkaa taikinasta fisuille ohuet evät ja silmät ja lisää ne kalojen päälle. Nypi fisujen pinnalta ohuita suomuja. Paista fisuja 200 asteessa kunnes ne ovat kauniin ruskeita, noin 15 minuuttia. Kääri fisut folioon ja säädä uunilämpö 150 asteeseen. Hauduta fisuja vielä 15-20 minuuttia.

1. Palkinto, Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Enon yläaste