Tipupullat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 muna
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia tai voita

Voiteluun kananmunaa

Lisäksi 200 g murotaikina tai piparkakkutaikina (tipun muotoinen piparkakkumuotti tai pahvista leikattu tipun muotoinen pala jonka mukaan leikkaat taikinalevyä)

Valmistus:
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää muna ja mausteet sekä 7 dl jauhoja. Vatkaa seosta.

Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Nostata taikinaa ainakin 20 minuuttia.

Tee odottaessa tiput omasta tai kaupan murotaikinasta. Kauli murotaikina 2,5 mm paksuksi levyksi ja ota piparkakkumuotilla 24 kpl tipun muotoisia taikina-aihiota.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Paloittele tangot 12 osaan ja pyörittele osat pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla. Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja laita murotaikinatähti pinnalle. Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia