Päärynäpiiras

Taikina:
2 ½ dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 ½ munaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
500 g puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g margariinia tai voita

Täyte:
4 päärynää
sokeria
kanelia

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Murenna tuorehiiva kulhoon, lisää osa maidosta ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta, kananmuna ja mausteet.

Lisää puolet jauhoista, niin että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää loput jauhoista ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Lisää lopuksi taikinaan rasva. Jatka alustusta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Peitä taikina liinalla ja nosta se lämpimään paikkaan nousemaan noin 30 minuuttia.

Kuori ja lohko päärynät.

Kauli noussut taikina ohueksi pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle. Lado päärynälohkot limittäin taikinalevylle jättäen reunat vapaiksi. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia. Taita ja rypytä piiraan reunat. Voitele reunat kananmunalla. Paista piirasta uunin keskiosassa 225 asteessa noin 20 minuuttia.