Kotileipojan sokeripulla

5 dl maitoa tai vettä
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa tai
1 pala tuorehiivaa
1 kananmuna
2 tl suolaa
2 dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
200 g margariinia tai voita
1 rkl kardemummaa

Voiteluun kananmunaa
Koristeluun raesokeria

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito 42-asteiseksi eli kädenlämpöä lämpimämmäksi. Jos käytät tuorehiivaa, lämmitä taikinaneste kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva maitoon ennen muiden aineisten lisäämistä.

Laita toiseen kulhoon 7 dl vehnäjauhoja, johin sekoitat kuivahiivan, sokerin, suolan ja kardemumman. Lisää jauhoseos maitoon ja vatkaa seosta. Lisää kananmuna ja sekoita taikinaa kunnolla. Lisää 7-8 dl vehnäjauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään pehmeä rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Jätä vähän jauhoja leivontaan.

Peitä taikinakulho muovikelmulla tai leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Kaada noussut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Paloittele tangot 16 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä muovikelmulla tai leivinliinalla.

Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia (ainakin 30 minuuttia). Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista pullia uunin keskiosassa 220 asteessa 11-15 minuuttia.

Tarkista pullien kypsyys. Kiepauta pulla nurin ja tarkista, että pohja on kauniisti värittynyt ja kypsä. Pulla tuntuu kevyeltä ja pullan pohjaa kopauttaessa siitä lähtee kumea ääni. Jäähdytä pullat ritilällä leivinliinalla peitettyinä.