Ciabattapatonki

15 g hiivaa
8 dl vettä
n 14 dl vehnäjauhoa
n 3 dl ruisjauhoa
1/2 dl siirappia
2 1/2 rkl suolaa

Sekoita hiiva veteen. Lisää siirappi ja suola, sekoita. Lisää ruisjauhot ja vehnäjauhot ja vaivaa niin kauan, että taikinassa on hyvä sitko (noin 10-15 minuuttia).  Anna taikinan levätä 8 tuntia jääkaapissa tai 1 – 1,5 tuntia huoneenlämmössä.

Laita reilusti vehnäjauhoja pöydälle ja kaada taikina jauhojen päälle. Painele sormilla varovasti taikinaa neliön muotoiseksi. Anna seistä vielä tunnin.

Laita uuni 250 asteeseen ja laita kaksi peltiä uuniin. Toinen pelti uunin alaosaan ja toinen keskiosaan.

Leikkaa taikina kolmeen osaan.

Ota ylempi pelti pois uunista ja laita leivät kuumalle pellille. Yhdelle pellille mahtuu kaksi leipää. Laita leivät uuniin, kaada 1 dl vettä alapellille ja sulje luukku. Paista 10-15 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin ruskean värin.