Korpikainuun piirakka

Taikina:
2 dl juustomaitoa / ternimaitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
½ pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
3-4 dl vehnäjauhoja
3-4 tl kardemummaa
2 dl grahamjauhoja
75 g margariinia
½ dl vehnänalkioita
1 ½ tl vaniljasokeria

Täyte:
sekoita marjoja, ohrakasta tai perunajauhoja sekä sokeria maun mukaan

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Lämmitä juustomaito kädenlämpöiseksi, murenna tuorehiiva joukkoon. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää kananmuna, mausteet ja jauhot. Alusta taikina. Lisää huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa vehnäjauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina levyksi, mutta muista jättää pala taikinaa koristeluun. Leikkaa taikinalevystä sydämenmuotoinen. Laita taikinalevy leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä täyteseos taikinalle. Kauli lopputaikina levyksi ja tee siitä suikaleita taikinapyörällä. Aseta suikaleet marjojen päälle ja käännä pohjalevyn reunat ylös. Nostata piirakkaa noin 15 minuuttia. Voitele taikinaosat kananmunalla. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan kullanruskeaksi.

Resepti: Tenetin yläaste, Sotkamo 1994 1. palkinto