2 ½ dl vettä
½ palaa tuorehiivaa tai
½ pussia kotileipojan kuivahiivaa
1/4 dl öljyä
1 tl suolaa
½ dl kuminaa tai tattarisuurimoita
2 dl sämpyläjauhoja
3-4 dl hiivaleipäjauhoa
Valmistus:
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva sen joukkoon. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää öljy, suola, kumina ja sämpyläjauhot liuokseen. Sekoita siihen sen jälkeen niin paljon hiivaleipäjauhoja, että taikinasta tulee sileää ja notkeaa. Taikina tarttuu hieman käsiin.
Nostata taikinaa 30 minuuttia. Kumoa taikina suoraan öljytylle pellille ja painele käsin pellinkokoiseksi levyksi. Pistele levy haarukalla ja ruuduta pinta pitkällä veitsellä tai paistinlastalla painellen.
Nostata leipää pellillä 30 minuuttia. Sumuta leipä vedellä ennen paistoa. Paista leipä uunin keskiosassa 250 asteessa noin 15 minuuttia. Katso, että leipä on täysin irti pellistä ja kumoa se jäähtymään ritilälle leivinliinan alle. Taita tai leikkaa leivästä palasia.
Resepti: Viikaisten yläaste, Uusikaupunki 1994