Sämpylätillikat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
½ dl siirappia
3 dl kaurahiutaleita
2 tl suolaa
noin 9 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää margariinia

Täyte:
150 g juustoa raasteena
paprikajauhetta
porkkanaa raasteena
mausteita maun mukaan

Valmistus:
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää siirappi, suola ja kaurahiutaleet sekä 4 dl vehnäjauhoa ja vatkaa seosta. Lisää loput jauhoista vähitellen ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä taikina leivinliinalla ja nostata sitä noin 30 minuuttia.

Jaa noussut taikina kahtia. Kauli pala puolen sentin paksuiseksi, suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Ripottele levylle juustoraaste, porkkanaraaste ja paprikajauho sekä muut mausteet. Kierrä levy rullalle ja leikkaa se noin 20 palaan. Leivo samoin toinen puoli taikinasta. Nostata sämpylöitä pelillä noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa 225 asteessa noin 8-12 minuuttia

Resepti: Punkalaitumen yläaste, 1994