Rusinapullat

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
1 pala tuorehiivaa tai
2 pussia kotileipojan kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
14-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
1 kananmuna
175 g margariinia tai voita
2 tl kardemummaaa

Täyte:
100 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 dl rusinoita

Voiteluun kananmunaa

Valmistus:
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Kylmät aineet jäähdyttävät taikinan ja hidastavat nostatusta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen. Tarkista maidon lämpötila tipauttamalla pari pisaraa sitä kädenselkämykseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna.

Liota tuorehiiva kädenlämpöideen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna sekä 7 dl jauhoja, jotta saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta. Lisää 7 dl jauhoja vähitellen ja välillä vaivaten. Alusta taikinaa käsin kimmoisaksi. Lopuksi taikinaan lisätään huoneenlämpöinen rasva ja tarvittaessa loput jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi. Peitä taikina leivinliinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan. Taikinan on hyvä antaa nousta ainakin 20 minuuttia.

Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli osat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (noin 30×50 cm). Levitä levylle pehmeää tai sulatettua margariinia, ripottele päälle sokeri ja rusinat. Kääri levy rullalle. Leikkaa käärö 2,5 cm paksuisiksi paloiksi ja nosta ne leikkauspinta ylöspäin paperisiin leivosvuokiin tai suoraan pellille.

Nostata pullia lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele pullat kananmunalla.

Paista pullia uunin keskiosassa 215 asteessa 11-15 minuuttia.