Aurinkotorttu

Taikina:
2 ½ dl maitoa
½ palaa tuorehiivaa tai
1 pussi kotileipojan kuivahiivaa
1 kananmuna
3/4 tl suolaa
3/4 tl sokeria
1-2 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Täyte:
½ dl omenasosetta
200 g maustamatonta hovijuustoa
1 kananmuna
2 dl tomusokeria
½ dl kermaa
sitruunamehua maun mukaan (n. 4 tl)

Voiteluun 1 kananmuna

Koristeluun sitruunakeksin muruja, sitruunamelissan lehtiä

Valmistus:
Valmista normaali pullataikina. Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen, noin 37-asteiseen taikinanesteeseen. Jos käytät kotileipojan kuivahiivaa, lämmitä taikinaneste 42-asteiseksi ja lisää kuivahiiva taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Lisää kardemumma, sokeri ja suola ja 3 ½ dl vehnäjauhoja. Vatkaa seosta. Lisää loput vehnäjauhoista sekä pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Nostata taikinaa kulhossa muovilla tai liinalla peitettynä 30 minuuttia.

Kauli nousseesta pullataikinasta pöyreään piirakkavuokaan pohjalevy. Levitä päälle omenasose. Sekoita muut täyteainekset keskenään ja kaada omenasoseen päälle. Nostata torttua vielä 15 minuuttia. Voitele tortun reunat kananmunalla. Ripota pinnalle koristeellinen kuvio keksimuruista.

Paista aurinkotorttu uunin alaosassa 225 asteessa 30 minuuttia. Koristele jäähtynyt piirakka sitruunamelissan lehdillä.

Nuori Leipoja -kilpailu 2000, Merikarvian yläaste 8b